September 12, 2010

Välkommen, sushi och rökning.

-Välkommen, Peter.
-Tack skall du ha, internet.

Nu har jag (Peter Widell), Alex Schulman och Anders Borg äntligen någonting gemensamt. Ingenting rent fysiskt, men jag känner ändå hur nära vi är varandra nu. Till skillnad från mina fränder uppe i Stockholm skall jag försöka skriva (läs gärna blogga) om något som både kan intressera och hjälpa läsarna.

Jag har tack vare min nya bostad blivit indragen i detta projekt i florans tecken. Jag är sedan elva år (-s ålder) vegetarian och har sedan ett och ett halvt år levt mer eller mindre på råkost och därför ätit väldigt sparsamt av animalier så att äta veganskt är inget jätteskutt i kostvaneväg för mig, men ändå en nyttig resa. Jag har under sommaren hos mig kära mor ute på Brännö skämt bort mig med hambakt bröd med smör på och har dessurom malt i mig en och annan av hennes fantastiska kakor, som tyvärr oftast innehåller både ägg och smör, men nu får det vara slut med den skiten.

Egentligen hade jag inte tänkt att skriva här på bloggen, men tanken slog mig att det kanske finns någon som skulle kunna bli inspirerad att äta en större del rå mat, och på den vägen slippa allsköns sjukdomar, och dessutom påverka klimatet i en långt mindre utsträckning än gemene man gör. Jag förväntar mig inga mirakel, men varje litet steg för dig är en morot för mig. Jag lär mig att vitsa av Steve.

En annan anledning till att jag valde att blogga loss här var att jag har en lite annan ingång i det här med mat än vad övriga bloggare har. Jag är väldigt mån om att min mat skall vara så nyttig som möjligt varför jag väljer bort många av de vanliga veganprodukterna. Mina tycken och tänk kan säkert väcka irritation hos vissa, men jag hoppas att de även kan inspirera någon att testa ny mat. Det som skiljer mig från de andra bloggarna är att jag generellt sett inte äter soja, vete, potatis, socker av något slag, varken delvis eller helt härdade fetter eller några halvfabrikat, bortsett från havremjölk (vilket jag köper endast när jag inte har tillgång till en bra mixer).

Sluttjôtat, nu till verkligheten. Och var gör sig verkligheten bättre än på en fotografisk bild? Här har vi en bild av vad jag åt till middag i....fredags?


Det vi ser på fotot är rå sushi där jag ersatt riset med mixad blomkål och alfalfagroddar, ingefäran med russin, avokadon med squash (avokado är ju sjukt mycket godare, men jag hade ingen hemma), den söta äckliga friterade degen med mammas goa' gula körsbärstomater och morötterna är nog det enda som är orginal. Och noriarken såklart. Jag är inte säker på att de är råa, men jag har hört att de gröna är rostade och de svarta är råa. Hur knäppt det än må låta, men det är vad jag hört. Rå shoyu och wasabi är väl omöjligt att få fatt på här i Sverige, men det är ju ytterst små kvantiteter man får i sig så det får gå ändå, de är i alla fall ekologiska. Märk väl hur elegant jag gjort vegansk användning för äggkoppen. Glid aningen åt höger med blicken och du skymtar en skål med soppa, som egentligen var tänkt att bli en dressing, men jag hade inget att hälla den över, så jag åt den som en soppa istället. Det blev lite mixad blomkål över från sushin så jag garnerade soppan med det, och fint blev det!

Tvårätters lyxmiddag lagad på under 15 minuter. Sug på den alla ni som säger att ni inte har tid att laga riktig mat.

Vår fjärde invånare i lägenheten har en fruktansvärd ovana att röka inomhus. Jag har sagt åt honom att inte röka inne i köket utan stå på balkongen men sedan dess står han i köket med balkongdörren öppen istället. Fy katten vad sunkigt det är med rökning. Jag har blivit mer känslig för det sedan jag började äta råkost, jag får ont i halsen när jag andas in röklukt.


Det var allt för mig för ikväll. Klockan är två och en halv timme över läggdags och imorgon skall jag spela in en stumfilm om bilism, så då gäller det att vara pigg.

3 comments:

  1. Kul att du hoppade på tåget, Peter! Du kommer i alla fall vinna nyttighetsracet.

    ReplyDelete
  2. Grymt! Roligt initiativ och härligt skrivet :)

    För mig är det ofattbart hur man kan leva som medveten och empatisk människa (i synnerhet veganer/vegeterianer) och sedan röka!

    Om det finns någon industri som är smutsig, skördar liv och försörjer sig på andra människors ohälsa/olycka så är det ju tobaksindustrin...

    ReplyDelete
  3. Han är INTE vegetarian. Lyans varta får.

    Jag får tillägga att även läkemedelsindustrin stämmer väl överens på dina ord om tobaksindustrin, skillnaden ligger väl i att läkemedel i några fall även kan rädda liv, även om så inte är syftet i de flesta fall.

    Och kul att du tyckte om'et!

    ReplyDelete